Plazmafizikai Osztály

A Plazmafizika Osztály, összesen 5 kutatócsoportból áll. Ez az öt csoport több mint 40 fizikust, mérnököt és technikust tömörít, akik több mint fél tucat mágneses összetartású és lézerfúziós kísérletben vesznek részt szerte a világban, mint például: ITER, JET, Asdex-Upgrade, W7-X, KSTAR, EAST.

Pellet és videodiagnosztika

Csoportunk a 10 millió Celsius fokos plazma és a -270 Celsius fokos szilárd hidrogén golyók(pelletek) kölcsönhatásának megértésére fókuszál. A pelleteket nagy sebességgel lövik be a plazmába (>1000 km/h) azzal a céllal, hogy pótolják az üzemenyagot a fúziós reaktorokban, ez a legjobb módja annak, hogy üzemanyagot vigyünk be a forró és sűrű plazmába. Vizsgálataink arra irányulnak, hogy maximalizálni tudjuk az üzemanyagbevitel hatékonyságát, tehát, hogy minél nagyobb hányadát juttassuk el a pelleteknek a plazma legbeljesébe.
 

 

ITER és fúziós diagnosztikai fejlesztések

Leírás

Nyalábemissziós spektroszkópia

Leírás

Lézerplazma

Leírás

Hideg plazma és atomfizika erős lézerterekben

Csoportunkban a kutatások fő célja olyan új elméleti és kísérleti módszerek kifejlesztése, amelyek az atomok belső és transzlációs állapotainak koherens módon történő megváltoztatására irányulnak, intenzív, rövid lézerimpulzusok használatával. Ezek a módszerek sokrétűen alkalmazhatóak kvantumos és nemlineáris optikai folyamatok során, és ezeken alapuló új technológiákban, mint például kvantum információ kezelése, lézeres hűtés és részecske gyorsítás.