CERN60

2014. 05. 27. - Megnyitó

A CERN megalapításának 60. évfordulóját ünnepelhetjük ebben az évben. Magyarország 1992 óta tagja a CERN-nek, s a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatócsoportjai jelentős szerepet vállalnak az együttműködésben.

A CERN60 rendezvények nyitóünnepségét, prof. Rolf Heuer (CERN főigazgató) közreműködésével május 27-én kedden 13.00-kor tartották az ELTE Lágymányosi Kampusz parkolójában a Wigner FK és az ELTE közös rendezésében. Itt került bemutatásra a „Sokszínű Fizika” interaktív ismeretterjesztő busz, amely az MTA Wigner FK, az MTA Energiakutató Központ, az MTA TTK MFA és a KFKI Telephely Üzemeltető KFt. együttes erőfeszítéseként jött létre. A megnyitó után 14.00-től Rolf Heuer tartott előadást az ELTE Eötvös termében.

A CERN60 rendezvénysorozat következő rendezvénye a szeptember 27-28-i hétvégén Csillebércen, a Wigner-központban második alkalommal megrendezendő CERN Open Days. A program keretében a tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is kiállítás várja az érdeklődőket és megnyílnak a Wigner Adatközpont kapui is. 

Az év során egyéb CERN60 rendezvényekre is sor kerül majd, ezekről is ezen az oldalon találhat információkat.

Sajtóvisszhangok:

A Magyar Távirati Iroda hírét sok napilap és internetes hírportál leközölte. Ezek közül az Újbuda.hu képekkel is ellátott cikkét emelnénk ki: Budapesten elemzik a 60 éves CERN adatait.

MTA 2014. 05. 29: A sokszínű fizika ünnepe: 60 éves a CERN

Népszabadság 2014. 05. 29: Újra hűtik az óriásgyorsítót;

Hegyvidéki Kulturális Szalon: Fotók

 

Címkefelhő: