Utánpótlás

 

Kutatóközpontunk számára fontos az utánpótlás megteremtése, az, hogy a fiataloknak megmutassuk, miért érdemes a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatójának lenni. Ezt a feladatunkat az évenként tartott Nyílt Napok mellett több rendezvénnyel próbáljuk elérni.

Részecskefizikai Diákműhely

 

Az európai részecskefizikai ismeretterjesztő csoport (European Particle Physics Outreach Group, EPPOG; újabban: IPPOG: International…) kezdeményezésére 2005-ben –a Fizika Nemzetközi Évében– került először megrendezésre a már éves rendszerességgel ismétlődő Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely (Particle Physics Masterclass). A rendezvények célja, hogy a 16-18 éves középiskolás diákokkal megismertesse a modern fizika –elsősorban részecskefizika– legújabb elméleti és kísérleti eredményeit. Ezekre a rendezvényekre általában márciusban kerül sor, szervezői az adott ország egyetemei és kutatóintézetei. 2011-ben már 25 ország több mint száz intézményében mintegy 6000 diák volt résztevője ennek a nemzetközi eseménynek.

További információk


Wigner Nyári Iskola

Nyáridő a téridőben – téridő a nyáridőben!

A Wigner FK támogatásával és szervezői részvételével július 12-18 között nyári iskolára került sor a téridőről, a világtól elvonultan, a mindszentpusztai kulcsosházban, a Vértes erdejének közepén. A több mint harminc résztvevő zöme fizikus hallgató volt, de több aktív Wigneres és más kutató, oktató, egy aktív matematikus és három gépészmérnök hallgató is részt vett. A három előadó, Matolcsi Tamás, Fülöp Tamás és Ván Péter a matematikai alapozó után a Galilei-téridő, a speciális relativisztikus téridő és az általános relativisztikus téridő vonatkoztatásirendszer-mentes leírását ismertette, az ez alkalomra megjelent könyv (Matolcsi Tamás: Téridőmodellek, ETTE, Budapest, 2015) alapján. Az általános tudnivalók mellett alkalmazásokat is bemutattak (elektrodinamika, rugalmasságtan, relativisztikus folyadékelmélet). Utolsó este Debreczeni Gergely vetített előadást a gravitációshullám-kutatás múltjáról, jelenéről és jövőjéről, és a Wigner intézet szerepvállalásáról. Az iskolát kitekintő zárta a téridőfogalom extra dimenziós és általánosított szerkezetű kiterjesztéseiről (nemkommutatív geometria, hurok-kvantumgravitáció, húrelmélet, spontán kompaktifikáció, holografikus elv, stb.). 

A rendezvény honlapja kiegészítő anyagokkal


Nyáridő a téridőben - téridő a nyáridőben!

 

Wigner Nyári Tábor