Felavatták a Wigner FK Miskolci Telephelyét

szombat, 2016, október 15

A Miskolci Egyetem Fizikai Intézetében (A1-A2 épület lépcsőház, legfelső emeleti galéria) 2016. október 5-én reggel 9.30-kor került sor az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Miskolci Telephelyét jelző táblák elhelyezésére és ünnepélyes felavatására. Az avatáson részt vett Deák Csaba kancellár (ME), Lévai Péter főigazgató (Wigner FK) és Paripás Béla intézetigazgató (ME), akik röviden ismertették az egyetem és a kutatóközpont együttműködésének eddigi eredményeit, a telephely létrejöttéhez vezető utat, a kínálkozó új oktatási és kutatási együttműködési lehetőségeket.

A két intézmény jogelődjeinek (NME és a KFKI) az együttműködése több évtizedes múltra tekint vissza. A 2013-ban megújított együttműködést mára már olyan sikeres programok fémjelzik, mint az MTA támogatásával 2014-ben elindított EXMET („Extreme Materials, Energies and Technologies”) kiválósági K+F program közös végrehajtása és a plazma-fény kölcsönhatás részecskegyorsításban való felhasználásának együttes tanulmányozása. A program keretében milliós értékű eszközök, berendezések kerültek a Fizikai Intézetbe, az új eszközök segítségével végrehajtott komplex feladatok TDK és PhD dolgozat alapjául szolgáltak, és az első tudományos cikkek is elkészültek. Ezzel párhuzamosan a modernizált lézer-interferométerek segítik a Szegeden épülő ELI ALPS szuperlézer alkalmazására való felkészülést, közös projektek kialakítását. A „Műszaki lézerfizika” tárgy keretében minden tanévben 40-50 diák ismerkedhet meg a legmodernebb lézeralkalmazásokkal a Wigner FK laboratóriumaiban tett látogatásuk során.

A 2015 szeptember végi Kutatók Éjszakáján a miskolci nagyközönség is megismerhette az MTA Wigner FK-ban folyó kutatásokat az ME-re érkezett „Sokszínű fizika” bemutató busz előadásain keresztül.

2015 év végén a Wigner FK és a Fizikai Intézet közös kérelmét az MTA elnöke és a Miskolci Egyetem kancellárja támogatta, aminek eredményeként létrejöhetett a Fizikai Intézet egyik irodahelyiségét és a közösen használt lézerlaboratóriumát magába foglaló Wigner FK Miskolci Telephelye, amelynek felavatására most került sor. A Telephely fő célja, hogy további együttműködések elindításának kiindulási pontjává váljon és lehetőséget adjon azok sikeres végrehajtására.

hírkategória: 
Címkefelhő: