Sikeresen zajlik a CERN Gyorsító Iskola Budapesten

szerda, 2016, október 5

Október 2 és 14 között a CERN és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont közös szervezésében Budapesten kerül megrendezésre a CERN Gyorsító Iskola (CERN Accelerator School, CAS, http://cas.web.cern.ch/cas/Hungary2016/Hungary-advert.html,http://cas2016.wigner.mta.hu).

 A CERN eddig 64 iskolát szervezett a tagállamaiban, Magyarország második alkalommal ad most otthont a rendezvénynek. A CERN kifejezetten nagy hangsúlyt fektet az ott összegyűjtött ismeretanyag minél szélesebb szakmai közönséggel való megismertetésére, illetve arra, hogy az ott kifejlesztett technológiák az iparban és az élet más területein is hasznosuljanak. Ezen filozófiának az egyik megvalósítási eszköze a CERN gyorsító iskola is.

Október 3-án, az esemény megnyitóján magyar oldalról Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, illetve Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója köszöntötte a 125 résztvevőt, akik a világ számos országából (egyetemekről, kutatóintézetekből, az iparból, illetve orvosi terápiás központokból) érkeztek a 2 hetes intenzív iskolára. Pálinkás József megemlítette, hogy a gyorsítók alapvetően megváltoztatták a világról alkotott tudásunkat. A jövő feladatai között az új, nagyobb energiájú gyorsítók tervezése és építése mellett különös fontosságúnak nevezte a gyorsítók építési költségeinek leszorítását. Ez nagy jelentőséggel bírna Magyarország számára is, ahol a gyorsítók túlnyomó többsége orvosi célokat szolgál. Lévai Péter kifejezetten szerencsésnek nevezte, hogy Simonyi Károly – az első magyar részecskegyorsító megépítője - születésének 100-adik évfordulóján került a rendezvény Budapestre. Kifejezte reményét, hogy a magyar kutatócsoportok illetve ipari résztvevők eredményesen és egyre növekvő intenzitással tudnak majd bekapcsolódni a nemzetközi gyorsítófejlesztési projektekbe. Az iskola Budapesten való megrendezése is segítheti ezt a folyamatot.

hírkategória: 
Címkefelhő: