Több száz kínai érdeklődőnek tartottak előadást kollégáink

kedd, 2016, május 31

11 éve rendezik meg Pekingben azt a nagyszabású tudományos ismeretterjesztő kiállítást, mely kapcsolódik az országos kínai „Tudományos Hét” rendezvényeihez, és amelyen idén először Magyarország is lehetőséget kapott a részvételre.  Ez alkalomból egy háromfős delegáció utazott el Kínába, hogy az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontot bemutassa, valamint népszerűsítse a fizikát a kínai fiatalok körében.

A 2016. május 14-től 21-ig tartó rendezvényre Buka Ágnes főigazgató-helyettes asszony vezetése mellett Barnaföldi Gergely Gábor (RMI) és Börzsönyi Tamás (SZFI) utazott ki a Pekingi Tudományos Akadémia meghívására. Kollégáink a műszaki érdeklődésű látogatóknak - beleértve kis- és középiskolásokat is - mutatták be, hogy hogyan is készíthetünk otthon fekete lyukat, illetve hogyan is zenélhet egy siló. Az eseményt a kínai CCTV és Pekingi TV is rögzítette, így mintegy 300 millióan láthatták kollégáink előadásait világszerte.

A kísérleti bemutatók nagy érdeklődéssel zajlottak

A rendezvény megnyitóján a Magyar Pavilont Liu Yandong miniszterelnök-helyettes asszony, Wang Gang, tudományos miniszter úr és Wang Anshan pekingi polgármester úr is meglátogatta, őket Buka Ágnes főigazgató-helyettes asszony fogadta.

Liu Yandong miniszterelnök-helyettes asszony, Wang Gang TéT miniszter úr, Wang Anshan polgármester úrnak, valamint Prof. Buka Ágnes, MTA Wigner FK főigazgató-helyettese, Barnaföldi Gergely Gábor és Börzsönyi Tamás, kutató a Magyar Pavilon bemutatásánál

 

Méltón egy igazi magyaros tudományos forgataghoz, az előadások mellett sor került egy Rubik-kocka kirakó versenyre, valamint Magyarország természeti kincseit, és tudományos eredményeit népszerűsítő filmeket is vetítettek.

Rubik-kocka verseny és filmvetítés a Magyar Pavilonban

Az izgalmas kísérleteket kollégáink egy Peking közeli középiskolában is bemutatták, mintegy 800 diáknak.

Bemutató egy közeli középiskolában

A bemutatókon túl kollégáink meglátogatták a Kínai Magyar Nagykövetséget, a tartományi Tudományos és Technológiai Osztályt, a Hebei Tudományos Akadémiát, valamint a Hebei Normal University-t. A sűrű program nagy sikerrel zárult, olyannyira, hogy előadásaikkal egy közönségdíjat is elnyertek. Ezúton is köszönjük a lehetőséget és a szervezést a Kínai Magyar Követség minden munkatársának.

A közönségdíjjal járó oklevél

hírkategória: