X. Közép-Európai Gyakorló Neutroniskola

kedd, 2016, május 17

A Budapest Neutronközpont (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és MTA Energiatudományi Kutató­központ) szervezésében május 2 és 6 között zajlott le a jubileumi X. Közép-európai neutron iskola. Az iskola több mint tízéves hagyománynak örvend; eleinte 2-3 évente, az utóbbi időben pedig évente szervezik meg a Budapesti Kutatóreaktor neutron spektrométereit üzemeltető kutatók. Az iskola elsődleges célja gyakorlati szinten is bepillantást nyújtani az anyag szerkezetének neutronokkal történő kutatási módszereibe. Ezenkívül olyan fórumot jelent a résztvevő diákoknak és érdeklődőknek, ahol lehetőség van a saját kutatási területük és a neutronos módszerek összekapcsolására.

Az idei iskolán 31 doktorandusz, post-doc, kutató, egyetemi hallgató vett részt, 18 országból (Argentína, Ausztria, Azerbajdzsán, Csehország, Dánia, India, Magyarország, Malajzia, Marokkó, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Svédország Tajvan, Törökország, Ukrajna), akik nagy érdeklődést tanúsítottak úgy az elméleti alapok elsajátításában, mint a gyakorlat és adatkiértékelés területén.

A 15 óra elméleti oktatást a Budapest Neutronközpont kutatói mellett a franciaországi ILL, a svédországi ESS, a dubnai JINR és a Bécsi Egyetem kutatói/oktatói végezték. Az összesen 14 óra gyakorlati oktatás a reaktorcsarnokban, illetve a neutronvezető csarnokban található berendezéseken zajlott, a berendezéseket üzemeltető kutatók vezetésével. Az iskola a jól megérdemelt oklevelek átadásával és a legaktívabb résztvevők díjazásával zárult.

www.kfki.hu/cets

hírkategória: 
Címkefelhő: