Wigner FK SZFI eredmények a Physical Review Letters címlapján

csütörtök, 2015, június 25

Ivády Viktor és Szász Krisztián a Félvezető Nanoszerkezetek csoport PhD jelöltjei az Awschalom csoporttal együttműködve szilícium-karbidbeli spinpolarizálható szilícium atommagokról számolnak be.

A Physical Review Letters címlapján június 19-én megjelent cikkben bemutatják, hogy lehetséges optikai úton, dinamikusan polarizálni a 4H és 6H szilícium-karbidban (SiC) levő szilícium atommagok magspinjét, amelyek erősen csatolódnak a SiC-ban levő paramágneses színcentrumokhoz. A polarizáció még szobahőmérsékleten is jelentős. Az ab initio számolásokkal és a kísérleti eredményekkel együttesen kvantitatíven megmagyarázzák azt, hogyan származtatható a polarizáció a hiperfinom kölcsönhatás által közvetített nem keresztező szintek (level anticrossing) jelenségéből. Az eredmények a SiC alapú kvantummemóriák, az atomi giroszkóp és a mágneses rezonancia képalkotásban az ún. hiperpolarizált szonda létrehozásában jelentenek előrelépést. A dolgozat eredményeit a Physics c. folyóiratban megjelent cikkben méltatják, valamint a dolgozat a PRL szerkesztői ajánlatai között szerepel.

 

A. L. Falk, P. V. Klimov, V. Ivády, K. Szász, D. J. Christle, A. Gali and D. D. Awschalom: Optical polarization of nuclear spins in silicon carbide Physical Review Letters 114, 247603 (2015). DOI:10.1103/PhysRevLett.114.247603

hírkategória: