A jövő napelemei : nanohuzalok - Wigner SZFI-s részvétellel

hétfő, 2015, január 5

Szekrényes Zsolt tudományos segédmunkatárs és Kamarás Katalin kutatóprofesszor, az MTA levelező tagja társszerzői egy Nano Letters cikknek, amely az elmúlt hónapban a folyóirat hetedik legolvasottabb közleménye.

Az ólomtartalmú perovszkitok az elmúlt időszakban az érdeklődés homlokterébe kerültek, mint új napelem-alapanyagok, amelyekkel 15% feletti hatásfokot lehet elérni. Az ilyen anyagokból készült nanoméretű optoelektronikai eszközök alapja lehet az az ólom-metilamin-jodid nanohuzal, amelyet a lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetemen állított elő Horváth Endre tudományos munkatárs és Forró László professzor, az MTA külső tagja.  A magyar csoport hozzájárulása a munkához az anyag speciális infravörös spektroszkópiai módszerekkel való vizsgálata volt, amellyel bebizonyították, hogy a nanohuzalok szerkezete azonos a tömbi anyagéval.

A két vezető kutató az MTA KFKI-ban, Grüner György kutatócsoportjában kezdte tudományos pályafutását, és számos területen hosszú idő óta együttműködnek.  A mostani projekt alapkutatási és alkalmazási szempontból is ígéretes.

A lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem közleménye az eredményről:

http://actu.epfl.ch/news/building-a-new-nanowire-for-solar-cells/

További információk:

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/nl5020684

hírkategória: 
Címkefelhő: