A Kutatóközpont

Kutatóközpontunk 2012. január 1-én alapult, két korábbi akadémiai kutatóintézet, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet, valamint az MTA Szilárdtest-fizikai és Optikai Kutatóintézet összevonásával. Intézetünk korábbi történetével a Történet oldalon ismerkedhet meg.

A Wigner Fizikai Kutatóközpont szervezeti felépítése

Kutatóközpontunkban jelenleg 40 tudományos kutatócsoport működik, kutatási területük a fizika, biofizika, számítástechnika és kémia számos területére kiterjed. A kutatócsoportokról részletes információt talál a Kutatás menüben. Kutatócsoportjaink számos hazai és nemzetközi projektben érdekeltek, ezek felsorolása a Pályázatok oldalain található.

A Wigner FK a kutatás mellett a jövő szakembereinek oktatását is kiemelt céljának tekinti. Kutatóink számos magyar és külföldi egyetemen rendszeresen végeznek oktatási tevékenységet (előadások és laboratóriumi gyakorlatok tartása), nemzetközi iskolákat, diákműhelyeket szerveznek, számos diplomamunka illetve doktori kutatás témavezetését végzik folyamatosan. Erről bővebben olvashat Oktatás oldalunkon.

Copyright by Mindentudás EgyetemeA fizika szépségeinek megismertetését a nagyközönséggel olyan rendezvények segítik központunkban, mint a tavasszal tartott Lányok napja, az évente novemberben, a Magyar Tudomány Ünnepén megrendezésre kerülő Nyílt nap, illetve számos ismeretterjesztő előadás, melyet kutatóink tartanak például a Mindentudás Egyeteme, vagy az ELTE ismeretterjesztő előadássorozata, „Az atomoktól a csillagokig” program keretében. Az ismeretterjesztő anyagokat oldalainkon összegyűjtve is megtalálhatja az Ismeretterjeszés oldalakon valamint Videotárunkban.

Balra: előadás a Mindentudás Egyetemén.

2013-ban adták át a CERN&Wigner beruházást (Wigner Adatközpont). Ez egy modern nagyteljesítményű számítógép-központ, mely a CERN számítási szükségleteit elégíti ki.

A Kutatóközpontunkban működő Számítógép-alkalmazási Laboratóriumban vakok és gyengénlátók számára fejlesztenek számítógépes segítő alkalmazásokat.

A KFKI Telephelyen található kutatóegységek közösen tartják fenn a szervezetileg Kutatóközpontunkhoz tartozó Tudományos Könyvtárt (). A Számítógép Hálózati Központ () biztosítja az egész Telephely hálózati kapcsolódását, és szerver-parkja biztosítja a kutatók nagy része számára a levelezést. Kutatóink munkáját segti a Gazdasági osztály, valamint a Műszaki Bázis és a Technikai Csoport is.

Kapcsolatba léphet velünk a Vezetés és a Címek oldalakon található címeken, vagy közvetlenül a Kapcsolat kérdőív kitöltésével.